Při výměně menstruačních pomůcek ženy často riskují své zdraví

Výměna menstruačních pomůcek podléhá jistým hygienickým pravidlům. Častější sprchování, umyté ruce při výměně a četnost výměny jsou snad všem ženám jasné. V praxi to ale často bývá poněkud odlišné a riziko zdravotních problémů tak stoupá. Jak je to tedy doopravdy a co nám hrozí?

Ideální interval? Kratší, než myslíte

Podle výrobců hygienických pomůcek a dle doporučení lékařů je ideálním intervalem výměny menstruačních tamponů čtyři až šest hodin. Drtivá většina dotazovaných žen ale uvedla, že tampony mění klidně i po osmi až dvanácti hodinách. Delší intervaly se většinou týkaly doby, po kterou ženy spí.

V několika málo případech ženy uvedly, že už se jim párkrát podařilo po probuzení na tampon zapomenout a samotná výměna proběhla s dalším, několikahodinovým odstupem. Stát se to samozřejmě může, jenže si tím zaděláváme na problémy.

Zápach i choroby

Jednou z nejčastějších obtíží spojenou s příliš dlouhým intervalem mezi výměnou tamponů či vložek je zápach. Ten vzniká ve chvíli, kdy se začne menstruační krev rozkládat a množí se bakterie, které mohou svým proniknutím do těla vyvolat nejrůznější formy mykóz a zánětů.

To jsou ale ty nejmenší potíže, které mohou nastat. Dlouhodobým ponecháním tamponu v těle riskujete syndrom toxického šoku, který byl donedávna často spojován s alergickou reakcí na materiál hygienické pomůcky. Ovšem to je jen jedna z příčin. Selhání organismu totiž způsobují i toxiny vylučované zlatým stafylokokem. Přemnožené toxiny stafylokoka, které vznikají při rozkladu menstruační krve, mohou vyvolat toxický šok. K takové situaci dochází, pokud není tampon včas vyměněn.

Častá výměna se ale netýká jen období menstruace. Pokud žena i mimo ni používá slipové vložky, měla by je vyměnit až třikrát denně. Nejedna žena ale nosí od rána do večera jen jednu a tu samou. Vložky v období menstruace měňte nejpozději po šesti hodinách a také pokaždé, kdy jdete na toaletu.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat